Nybegynner informasjon

Som medlem i Ving Modellflyklubb kan du få hjelp av våre instruktører til å komme i gang. Vi har et skolefly med dobbelt radiosett for opplæring.  Dette bruker vi for og hjelpe nye medlemmer i gang. Klubbens opplæringsprogram på ti leksjoner, danner rammen for denne opplæringen. Vi legger stor vekt på sikkerhet slik at ingen modeller eller andre kommer til skade.  Opplæring er gratis for medlemmer av klubben (så langt kapasiteten rekker) Ta kontakt med en i styret hvis du ønsker å prøve skoleflyet. NLF anbefaler 12 års grense. Barn som har spesiell interesse og god øye hånd koordinering, kan starte tidligere.

Dette var gøy! Klubbens elektro skolefly

Det er mange fordeler ved å være med i en modellflyklubb. Det en verdsetter spesiellt høyt er at en har en flystripe der en treffer likesinnede. Alle modellflyinteresserte er velkomne som medlemmer i klubben.

Hvordan komme i gang med modellflyging?

Det finnes modellflysimulatorer som man kan kjøre på en Pc. Simulatortrening er lærerikt og gjør at opplæringen går raskere. Det finnes flere og velge mellom. Fms er en enkel simulator som er gratis.

Vi anbefaler en høyvinget treningsmodell med ballanseror (4-kanaler) og elektro motor. I starten er det viktig at modellen flyr sakte. Da får piloten litt bedre tid til og tenke seg om på :-) Du trenger ikke å kjøpe det dyreste for å ha det morro.

Flere tilbyr rimelige komplette pakker hvor du kjøper ferdig fly med sender og alt du trenger for å komme i gang. Ofte er dette fly som egner seg godt for nybegynnere. Pass på at du kjøper utstyr som kan brukes videre til andre fly. Senderen bør være en skikkelig flysender hvor du har høyde- og balanseror på høyre stikke, samt sideror og motorkontroll på venstre stikke. Hvis du tenker på og kjøpe radio utstyr direkte fra utlandet bør du være oppmerksom på at det i norge kreves at utstyret er CE godkjent.

Endel 27/35Mhz radioer går ikke alltid så bra sammen med elektro oppsett, da de er følsomme for elektronisk støy fra motor og regulator. Dette problemet har vi ikke opplevd på radioer som bruker 2.4Ghz. 2.4 radio'er kan heller ikke forstyrres av andre radioer, så man trenger ikke å bruke frekvens klype. Vi anbefaler at man kjøper en 2.4Ghz radio. Gjerne med "dual rates" og "expo".

Det mange gode grunner til å velge elektro fremfor tradisjonell forbrenningsmotor. Den rivende utvikling både på batterier, motorer og fartsregulatorer gjør at elektro har tatt over for forbrenningsmotorene. Det er ingen startvansker med elektro, og det er også en klar fordel med tanke på både støy og sikkerhet.

Velg gjerne en børsteløs motor og lipo batteri. Det gir lengre flytid og større fly glede enn børstemotor og nikkel batterier.

Ta gjerne en prat med oss på stripa, før du bestmmer deg for hva slags utstyr du skal kjøpe.

Det kan være fristende å prøve sitt nye fly på en fotballbane eller lignende. Ikke gjør det. En nybegynner trenger MYE plass og en fotballbane blir for liten. Det er heller ikke lurt å krasje flyet i naboens nye bil.

Det finnes ganske mye info på nettet om modellfly. Her er en nybegynner guide som forklarer en del grunnleggende ting. En liten advarsel til slutt. :-)