Lithium Polymer

Lithium Polymer celler er noen av de letteste metallene man kjenner og har en tetthet på 0,5 kg/ dm 3.Altså halvparten så tungt som vann. Den positive polen består av litiumkoboltoksid og den negative polen består av en grafittforbindelse. Elektrolytten inne i cellene kan enten være flytende eller fast.

Li – Ion : er celler som kan gi ut små strømmer Bruksområde blir da naturligvis små elektrofly med små motorer som ikke trekker mye strøm. Disse cellene blir da heller ikke like dyre som Li – Po celler

Li – Po : er celler som man kan trekke litt større strømmer i fra, Har man store fly tar man og parallell kobler batteriene slik at man kan doble uttaket fra batteriene og samtidig doble fly tiden.

Lading
For å kunne lade opp lithium celler må man ha spesial lader for Li – Po / Li – Ion. Laderen behøver ikke koste over tusenlappen for å kunne lade litium celler. Selv bruker jeg en billig lader til 300 kr som fungerer helt fint.
Maks batterispenningen er 4,2 V pr celle Batterispenningen må ikke komme under 3 V pr celle. Det betyr at en pakke med 2 celler må ikke komme under 6 volt . En pakke på 3 celler må ikke komme under 9 volt. Hvis man kommer under dette er pakken høyst sannsynelig blitt ødelagt. Så når man flyr kan det være lurt å ha med et multimeter til å sjekke batterispenning på batteriet.
Lithium celler kan oppbevares mye lengre en Ni – Cd og Ni – Mh uten å miste så mye spenning. Derfor kan man fint lade opp batteriene en uke i forveien før man skal fly.

Sikkerhet
Det begynner og komme mer og mer sikkerhetsinstrukser til Lithium celler, noe som er veldig viktig. Her er noen viktige ting:

    - Egen lader for Li – Po eller Li – Ion ikke Ni – Mh eller Ni – Cd lader 
    - Sjekk alltid at laderen er innstilt på riktig antall celler . 
    - Ikke lad batteriene med mer strøm en batterikapasiteten.

Dersom pakkens kapasitet er på 1200mAh, da lader du ikke med 2000 mAh. Skriver produsenten at du maks kan trekke 15 amper ut av pakken, så eksperimenterer man ikke med å sette pakken i en krets med en børsteløs motor som er for større strømmer på
20-30 amper.  Unngå å kortslutte cellene. Ved brud på noen av disse punktene er det stor fare for at batteriene begynner å brenne. Grunnen til dette er at cellene man får kjøpt i dag ikke er utstyrt med sikringer

Eksempel, overgang fra Ni-Mh til Lithium batteri
Man har et elektrofly med en AXi 2212/26 børsteløs motor. Den er beregnet for å yte best med 7-8 celler eller 2-3 Li – Po celler. Med Ni – Mh batteri pakken har man f.eks en pakke med 8 celler med en kapasitet på 650 mah Vekten blir da ca 8* 15g = 120g og spenningen blir ca 9,6 V over batteriet og en kapasitet på 650 mAh.
Med Li – Po batteri pakken har man f.eks. en pakke med 3 celler med en kapasitet på 1900 mAh. Vekten blir da 3* 40g = 120 g og spenningen blir ca 11,1 volt over batteriet . Med Li – Po celler betyr det at du har nesten 3 doblet flytiden og øket effekten

Linker
www.thunderpower-batteries.com
www.kokam.com